‹ bekijk alle producten

Proefterpen Bloemendalerpolder bepalen beste strategie

Categorie: Best practices

Hoe kan de veengrond van Bloemendalerpolder het beste worden bebouwd? Om dat te bepalen, zijn proefterpen aangelegd. De meetgegevens moeten meer inzicht geven in de bodem en de beste bouwstrategie.

Langgerekte kavels veenweidegrond en af en toe een boerderij. Dat is de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp op dit moment. Daar komt straks verandering in. Het gebied ondergaat een metamorfose: er blijft veel natuur, maar daarnaast komt er ook ruimte voor recreatie en wonen (4500 woningen).

Hoe kan dat het beste worden gerealiseerd? Wat is de beste manier om dit gebied bouwrijp te maken? Daarvoor wordt de Bloemendalerpolder omgetoverd tot een proeftuin om verschillende methoden te testen. Een deel van het onderzoek valt onder Geo-Impuls – het programma om faalkosten door de ondergrond te voorkomen.

Om na te gaan welke methode het beste werkt, is het uiteraard belangrijk om eerst grondig grondonderzoek te doen. Fugro bracht daarom in oktober 2010 de bodem in kaart. Ze deden onder meer twee boringen, zeventien sonderingen met kleef- en waterspanningsmetingen tot in het zandpakket en acht samendrukkingsproeven op twee locaties om de in-situ vervormingseigenschappen van de grondlagen te bepalen. Bij twee proefophopingen keken onderzoekers naar verticale drainage en overhoogte.

Er wordt vijf jaar lang, ook na afronding van het Geo-Impulsprogramma, continu gemeten. Onderzoekers gaan hierbij specifiek na wat de zettingen en horizontale vervormingen zijn, en hoe de horizontale palen zich gedragen. Daarnaast doen ze nog in-situ-tests en laboratoriumproeven. De resultaten vertellen meer over de stijfheid en sterkte-eigenschappen van de bodem. Er zijn ook nog zes zakbaken direct op het grasland geplaatst, waarmee het verloop van de vervorming en de dikte van de zandophoping wordt bepaald. Verder zijn er zettingsslangen en waterspanningsmeters geïnstalleerd. Het mooie stuk Hollands landschap zal dan ook niet alleen opvallen door de natuur, maar ook door de vele meetapparatuur.

Uiteindelijk moet de veldproef inzicht geven in wat de meest geschikte bouwstrategie is. Ook bekijken onderzoekers hoeveel tijd de methode kost en wat de beste zandhoogte is voor het voorbelasten van het toekomstig woongebied. De meetgegevens zullen bovendien een schat aan informatie opleveren over het kruipgedrag van het veen, en een beter inzicht geven in de horizontale vorming van de grond en de interactie met palen. Het onderzoek brengt zodoende goed in kaart hoe te bouwen op slappe ondergronden.

Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×